Annons
Annons
Miljö / Miljö / Bönder nöjda med miljörådgivning

Bönder nöjda med miljörådgivning

Bönder för miljön mer lönsamma

Lantbrukare som har fått miljörådgivning får bättre lönsamhet. Det visar projektet Greppa Näringen.

Ska man minska matens miljöpåverkar är det bäst att börja vid källan. Alltså hos bonden. Det har nämligen visat sig att lantbrukare som fått miljörådgivning stärker gårdens ekonomi samtidigt som den bidrar till en bättre miljö.
Greppa Näringen är ett informations- och rådgivningsprojekt som stöttar lantbrukare med kunskap och verktyg så att gårdens miljöpåverkan minskar. Projektet startade 2001 och har 7 500 medlemmar i 12 län i södra och mellersta Sverige.

Nu har 179 lantbrukare som deltar fått svara på frågor om hur de uppfattar Greppa Näringen. Överlag var lantbrukarnas uppfattning om Greppa Näringen mycket positiv. De lantbrukare som har varit med i projektet längst är mest nöjda.

Hela 89 procent av de medlemmar som har haft fler än sex besök instämmer i påståendet att "Greppa Näringen bidrar till att sänka mina kostnader och öka lönsamheten".

– I finanskristider så är det många som tror att de inte har råd att tänka på miljön, men med Greppa Näringen kan man slå två flugor i en smäll och stärka ekonomin samtidigt som man skapar miljönytta, säger Josefin Kihlberg, informationsansvarig för Greppa Näringen.

Greppa Näringen är ett samarbete mellan Jordbruksverket, Lantbrukarnas Riksförbund, Länsstyrelserna och en stor mängd företag inom lantbruksbranschen. Över 200 rådgivare arbetar inom projektet.

Läs mer om Greppa Näringen här.

Läs fler nyheter här.

 

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy

Populära artiklar