Annons
Annons
Miljö / Miljö / Kriminalteknik ska avslöja fiskfuskare

Kriminalteknik ska avslöja fiskfuskare

Kriminalteknik ska avslöja fiskfuskare

En stor del av den fisk vi äter kan vara illegalt fiskad. Nu tar FN till kriminalteknik för att komma åt fuskarna.

Dagens konsumenter är medvetna om fisk och skaldjurs positiva inverkan på hälsan, men är även angelägna om att fisken de äter har fångats eller odlats på ett ansvarsfullt sätt och att den inte innehåller skadliga ämnen.

De senaste åren har flera stora matvarukedjor kommit överens om att endast sälja fisk och skaldjur som är hållbart certifierade. I januari 2010 införde världens största fiskemarknad, EU, ett antal lagar vilka syftade till att hindra importen av fisk som odlats eller fiskats illegalt.

Så mycket som 110 miljoner ton fisk och skaldjur konsumeras i världen varje år och internationell fiskhandel värderas till 86 miljarder dollar per år. Fisket skapar arbetstillfällen för många och är dessutom en viktig inkomstkälla för ett flertal utvecklingsländer. I dessa länder återfinns en stor del av fiskevattnen som förser västvärlden med fisk och skaldjur.

Fiskebeståndens oroväckande tillstånd har lett till noggrannare kontroll över var fisket sker och vart fisken exporteras. Det är sedan tidigare känt att fusk förekommer inom fiskerinäring. En okänd andel av den fisk vi äter är inte vad den påstås vara, därför ska nu FN:s jordbruksorganisation FAO undersöka om kriminalteknik kan användas för att komma till rätta med problemet. Fusk kan omfatta felaktigheter inom märkning, fångstplats eller fångstmetoder.

Kriminaltekniska metoder som använder kunskap inom genetik och kemi används redan i vissa länder för att övervaka och kontrollera andra typer av produkter. FAO har nyligen sammankallat till en workshop för experter, inspektörer, statstjänstemän, forskare och akademiker för att diskutera hur kontrollen och övervakningen av fisket kan utvecklas.

Läs fler nyheter här.

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy