Annons
Annons
Miljö / Miljö / Svenskarna gillar lågenergilampor

Svenskarna gillar lågenergilampor

Svenskarna gillar lågenergilampor

Hushållen har lärt sig leva med lågenergilampor. Men många har hamstrat glödlampor.

Energimyndigheten har gjort en attitydundersökning om vad svenska hushåll gillar lågenergilampor. Resultatet visar godkänt, men att lamporna kan bli bättre.
– En betydande majoritet anser att lågenergilampor är ett bra eller mycket bra sätt att påverka hushållens energianvändning och lyfter fram vinster för miljön och den egna ekonomin som argument, säger Maria Alm på Energimyndigheten, som ansvarar för undersökningen.
Samtidigt visar siffror från belysningsbranschen att under perioden september – oktober 2009, det vill säga direkt efter att kraven på hembelysning började gälla, minskade försäljningen av glödlampor med 36 procent jämfört med samma period 2008. Det hade alltså förekommit en hel del hamstring. Dessutom ökade försäljningen av halogenlampor med skruvsockel med 85 procent och lågenergilampor med 90 procent.
För att få en bild av kvalitén på lågenergilamporna har Energimyndigheten låtit göra en större provning av 40 lampmodeller. Provningarna omfattar inte bara energieffektivitet utan även andra funktionskrav som färgåtergivning, antal tändningar och släckningar med mera.
– De provade lampmodellerna får godkänt när det gäller flera viktiga egenskaper som ljusflöde, färgtemperatur och färgåtergivning, säger Peter Bennich på Energimyndigheten, ansvarig för provningen. Men lamporna kan bli bättre och under 2010 genomför vi skarpa tillsynsprovningar, vilket leder till att de lampor som inte klarar kraven tas bort från marknaden.

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy