Annons
Annons
Miljö / Miljö / Studenter tävlar i hållbarhet

Studenter tävlar i hållbarhet

Studenter tävlar i hållbarhetStudenter tävlar i hållbarhet
Studenter tävlar i hållbarhet

Från ett brinnande intresse för hållbarhetsfrågor och en önskan att få studenter att engagera sig i ämnet, föddes idén att skapa en tävling där studenterna får jobba med praktiska frågor kring hållbarhet mot ett specifikt företag. Idén är nu verklighet.

Studenter involverade i arbetsgruppen 2010:

Markus Danell (vänster), 22 år  Handelshögskolan i Stockholm, Ekonomie kandidatprogram med inriktning mot Management och Nationalekonomi. Stockholms universitet, Biologi med specialisering mot naturresurs-hushållning.

Tove Lewin (mitten) 24 år, Handelshögskolan i Stockholm,  Master i Internationell Ekonomi, samt CEMS.

Simon Werbart Flato (höger) 25 år, läser Master in Sustainable Enterprising på Stockholm Resilience Center (SU). Praktiserar  hos hållbarhetskonsulterna Respect Europe. Styrelse-ledamot i Ekonomer för Miljö och har inom den verksamheten arrangerat flera lyckade panelsamtal om hållbarhetsfrågor.

Ebba Åkerman (till höger) 26 år, läser Master-programmet in Sustainable Enterprising på Stockholm Resilience Center (SU). Kandidatexamen i Konsthistoria och visuell kommunikation från Stockholms Universitet.

Alexandra Kenne (ej på bild) 21 år, Handelshögskolan i Stockholm med inriktning Nationalekonomi och Management. Ordförande i Environ, Handels-högskolans miljöförening.

Thomas Taliaferro (ej på bild) 25 år, läser en master i Sustainable Enterprising vid Stockholm Resilience Centre på Stockholms Universitet. Har sedan tidigare en kandidat-examen i företagsekonomi med inriktning mot hållbar verksamhetsutveckling.

Tillsammans skapade de därför förra hösten Sustainergies, en ideell förening med syfte att sammanföra studenter med företag och organisationer för att tillsammans arbeta med hållbarhet och CSR-frågor. (Corporate Social Responsiblility).

"Det ska bli väldigt stimulerande att ta del av tävlingsdeltagarnas förslag på hur Pernod Ricard Group på ett roligt, men seriöst sätt, kan involvera företagets alla 19 000 medarbetare världen över att under en särskild ”Responsibility Day” lyfta fram viktiga hållbarhets-frågor och manifestera vårt arbete."

Mikael Sundström
CSR & Sustainability Manager på PRG

Efter en middag som gick under arbetsnamnet Hållbarhestsproffs var det en av deltagarna, Markus Danell, som kom på idén att hålla en tävling i ämnet.  De var alla överens om att det skulle vara ett bra sätt att samla och engagera studenter i ett praktiskt arbete kring miljön och hållbarhetsfrågor. Tävlingen går ut på att planera en inspirerande temadag kring hållbarhet för vin- och sprittillverkaren Pernod Ricard.

"Framtidens näringsliv kommer präglas av hållbarhet"

-    Vi var några studenter som saknade en mötesplats för studenter och företag  intresserade av hållbarhetsfrågor, berättar Simon Werbart Flato, student på Stockholms universitet.

-Vi tycker det är viktigt att tävlingen är lösningsorienterad. Det är så många som lyfter upp olika miljöproblem men inte så många som gör något konkret åt det. Vi hittar lösningarna helt enkelt!, berättar Ebba Åkerman som också är engagerad i tävlingen.

Det blev en grupp på fem studenter, som förutom Simon, Markus och Ebba består av Tove Lewin och Alexandra Kenne, som jobbade vidare med utformningen av tävlingen.

- Vi vill bjuda in alla studenter, och tävlingens utformning och upplägg är gjort så att alla kan vara med, oavsett vad du studerar, berättar Markus.

Även sponsorer skulle ordnas, och en samarbetspartner som de tävlande skulle få en praktisk uppgift att jobba med. Det blev Tove som tog sig an den uppgiften.

-    Eftersom det är ett nytt koncept var det utmanade, berättar Tove. Men CSR är ett hett ämne och företagen vill jobba med det, men det är svårt för dem att få det påtagligt.

Företagen som är med här får dessutom vara delaktiga genom att bland annat medverka på event som vi ordnar för studenter och företagen. Hon upplevde inte att det var några större problem att engagera tävlingens sponsorer.

En namnkunnig jury utser vinnaren
-  Att hållbarhet integreras inom alla delar av vårt utbildningsväsen är helt avgörande för vår framtid och jag har svårt att tänka mig ett bättre initiativ än detta, där unga akademiker tävlar om att hitta praktiska hållbara lösningar på verkliga utmaningar hos dagens företag" säger hållbarhetsgurun Jan Peter Bergkvist (Sleepwell), som tillsammans med Karin Stenmar (grundare, DEM Collective), Alice Bah Kuhnke, (VP Sustainability & CSR, ÅF), Sasja Beslik (Director for Environmental, Social and Governance (ESG), Nordea) utgör juryn.

Tävlingen lockar även med priser redan i anmälningsstadiet. – Det är för att vi vill uppmana alla studenter att anmäla sig till tävlingen, berättar Markus vidare. Vi är också intresserade av att se hur många studenter som har ett intresse att arbeta praktiskt med de här frågorna.

Därför får alla som anmält sig en klimatsmart hamburgare från hamburgerkedjan Max, och tre nummer av tidningen Miljöaktuellt.

Det vinnande bidraget får 25 000 kr, ett hedersomnämnande och en studieresa till Paris där man får möjlighet att presentera sitt förslag för Pernod Ricards ledningsgrupp.

Inspirerar utan pekpinnar
För studenterna involverade är det självklart att leva miljövänligt. Maten de köper är ekologisk och de tar i möjligaste mån cykel eller tåg istället för bil.  Men de vill inte komma med några pekpinnar till sina vänner och familj hur de ska leva. Istället vill de inspirera sin omgivning till grönare val genom att föregå med gott exempel och leva som de lär.

Målet med tävlingen är att det ska vara årligen återkommande och att det med tiden ska vara en självklarhet för studenterna att vara med.  I dagarna sätts affischer upp på högskolor och universitet runt om i landet för att informera och engagera studenter i tävlingen. Självklart är affischerna tryckta på svanenmärkt och klimatkompenserat papper.

- Framtidens näringsliv kommer präglas av hållbarhet. Det är de företag som förstår det och jobbar praktiskt med miljöfrågorna som kommer lyckas, avslutar Tove.


Sophia Andersson
Text och foto: Sophia Andersson
-

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy

Populära artiklar