Annons
Annons
Mode / Modejournalisten som shoppingdetoxade

Modejournalisten som shoppingdetoxade

Sofia Hedström och Anna Scrori Fotograf: Chito Yoshida SofiaHedstromVivienneW-340Modejournalisten som shoppingdetoxade
Sofia Hedström la ner shoppingen i ett helt år och fick tillbaka passionen för mode.

hedstrm_sofia_160

Namn:
Sofia Hedström
Ålder: 32
Bosatt: New York
Familj: Mamma, pappa och syskonen Anders, Maria och Johanna
Gör: Modebloggar på SvD och jobbar som reporter på norsk TV, NRK
Åker helst: Jag springer helst

Favorit produkt på ekohyllan:
– Mina ekofavoriter finns på hyllorna i min garderob som till hälften består av vintagefynd

Aktuell med: Modemanifestet - De stilsmartas handbok
Blogg:
Sofia Hedström om Mode på SvD

Hon är modejournalisten som slutade shoppa och gav sig ut i världen för att skriva en bok som handlar om smart och juste mode. Resultatet blev boken Modemanifestet - De stilsmartas handbok. Vi ville veta mer!

Berätta lite om bakgrunden till varför du har skrivit den Modemanifestet - De stilsmartas handbok just nu?

Sofias tre bästa tips när man vill bygga en långsiktig garderob?

1. ”Vi vet vad vi äger”. Det låter enkelt, men tyvärr vet de allra flesta inte vad deras garderob innehåller. Första steget till en hälsosam stil är att gå igenom allt man äger så att man blir medveten om sina egna vanor och om vad man har.

2. Alla har en känsla för stil, men eftersom vi lyssnat på klonade klädråd i så många år krävs det att man anstränger sig för att verkligen komma fram till vad som är ens egen stil. Samla bilder på dig själv i kläder du gillar och fundera på vad du oftast tar på dig när du vill känna dig snygg.

3. Våga vägra trender.

– Vi lever i en tid som präglas av snabbmode och av shoppingkickar. Kläder har aldrig varit billigare än vad de är idag och shopping har aldrig varit ett mer populärt fritidsintresse än nu vilket bidragit till att vi har överviktiga garderober fyllda med kläder utan direkt näringsvärde.

modemanifestet-160

Vinn ditt ex av Modemanifestet! Du har chansen att vinna ett av fem exemplar.

Såhär gör du:
Skicka ett mail till redaktion@livinggreen.se
och bifoga en bild på ditt favoritplagg. Motivera varför du favoriserar just det plagget.

Vi vill ha ditt bidrag senast den 30 april.

Shoppinghysterin är varken bra för oss själva eller för miljön och jag hade under flera år känt ett behov av att inte bara se kläder som trendiga objekt med bäst före datum. Jag älskar stil och shoppingdetoxen fick mig att verkligen att uppskatta mode på ett helt nytt sätt.

"Tack vara shoppingdetoxen kom modepassionen tillbaka"

Är det inte svårt att arbeta som modejournalist och leva ett helt år utan att shoppa? Hur bar du dig åt?
– Det var viktigt för mig att visa att jag som modejournalist kan leva ett helt år utan shopping, men för den skull inte utan mode. Visst var shoppingdetoxen krävande och oerhört jobbig i början då jag tampades med abstinensbesvär, men tack vare detoxen kom min modepassion tillbaka.

I vårt manifest så är en av punkterna ”Vi motstår shoppinglustarna” och där har vi 8 strategier för hur man ska göra, men vi har också punkten ”Vi är en del av det klädsamma kretsloppet” där vi exempelvis tipsar om hur man utser en arvtagare till sina kläder. Idag lever jag helt efter Modemanifestet och tycker att mode är mer intressant än någonsin.

Fick du något "återfall"? Hur hanterade du det?
–Under den stilsmarta shoppingdetoxen gick jag igenom ett uppbrott och var på väg att shoppa mig glad som jag alltid gjort. Jag gick så långt att jag var i kassakön i en butik och på väg att köpa en kjol, men jag tog mitt förnuft till fånga och gick hem och sorterade bort alla plagg jag fått av mannen i fråga. Både jag och min garderob mådde bättre efter det.

"Det är en kokbok för kläder"

Vilka alternativ ser du till att shoppa om man vill förnya sin garderob?
– Modemanifestet är fylld med 51 recept på hur man förnyar och förändrar sin garderob utan att shoppa och vi brukar beskriva halva boken som en kokbok för kläder. Det är ”de stilsmarta” (de som ser kläder som råvaror istället för färdiga rätter som mättar för stunden) som står bakom recepten.

De stilsmarta kommer från hela världen och vi har exempelvis ett japanskt recept för hur man använder sina klänningar som inslagspapper  och ett recept från Providence i USA på hur man gör om sin skjorta till ett par byxor. Alla recept är enkla.

SofiaHedstromVivienneW-340
Sofia i sin fina gula vintageklänning med legendariska Vivianne Westwood

Första gången jag träffade dig satt du på första parkett på Camilla Norrbacks höstvisning och bar en underbar gul Vintageklänning. Berätta lite om historiken bakom den.
– Jag brukar kalla den för min syndiga Shanghaiklänning. När jag bär den så drömmer jag mig iväg till 30-talets Shanghai när staden klassades som syndens näste. Klänningen har dansat in ett nyår, varit på åtskilliga dejter och jag bar den när jag intervjuade Vivienne Westwood i somras. Klänningen är köpt i en vintagebutik i NY och funkar både på sommaren och vintern. Ryggen är bar, men jag brukar bära den med en grå kofta eller en trench.

"I Reykjavik handlar inte mode om shopping"

Du upplevde inte bara ekonomiska fördelar med att sluta shoppa utan gjorde även sociala upptakter. Berätta lite om dessa.
–I många av de handböcker från 1910-talet till 1970-talet som jag läste när jag gjorde research så stod det om en tillfredsställelse som kommer när man tar hand om sina kläder. Även de stilsmarta pratade om känslan och en dag när jag satt i parken och ändrade längden på en klänning så insåg jag vad alla pratat om.

Under det året du skrev Modemanifestet reste du världen runt, hur upplever du att våra Svenska konsumtionsmönster skiljer sig åt från tex USA eller Island?
– Lågkonjunkturen påverkade alla, men på Island så tvingades människor bli kreativa med sina kläder vilket är en positiv effekt. Nästan alla vi träffade var stilsmarta och det var oerhört intressant att se vad människor hade på sig. I Reykjavik handlar mode verkligen inte om shopping, utan om kreativitet och alla har en unik stil.

Hur har du blivit mottagen av modeproducenter när du gjort research för boken?
–Många av de största modeskaparna längtar själva bort ifrån trendhysterin och Vivienne Westwood som skrivit förordet efterfrågar just aktiva konsumenter. Den stilsmarta revolutionen handlar om att vara kreativ med sina kläder och inse att modemakten ligger hos oss konsumenter.

Om vi bara ska göra en sak för att handla smartare mode vad ska vi göra då?
–Handla i vår egen garderob. Det du är på väg att köpa finns med stor sannolikhet redan där.

Av: Edit Künstlicher
Foto: Nordstedts

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy