Annons
Annons
Mode / H&M: Vi fortsätter satsningen på material från hållbara källor

H&M: Vi fortsätter satsningen på material från hållbara källor

Henrik-Lampa-340Conscious-kollektion520H&M: "Vi fortsätter satsningen på hållbara material"

När H&Ms höstkatalog damp ner i brevlådan för någon månad sedan upplevde vi på redaktionen att plagg tillverkade av återvunna material i katalogen blivit färre. Vi ringde därför upp H&Ms CSRchef på produktsidan Henrik Lampa och frågade om H&M släppt sin miljösatsning.

Henrik-Lampa CSRchef produkt HM
Henrik Lampa, CSR chef produkt på H&M

Höstens Conscious-kollektion kommer att säljas exklusivt på H&M online från och med den 6 oktober.

Alla plagg i kollektionen är tillverkade med mer hållbara material som ekologisk bomull, ekologiskt linne, återvunnen ull och ekologisk hampa.

Kollektionen innehåller också exklusiva inredningsartiklar av mer hållbara material, bland annat ett mönstrat överkast och mönstrade kuddar.

Läs mer om BetterCotton.org

När vi öppnade höstkatalogen 2011 upplevde vi att H&M tagit ett steg tillbaka i användandet av hållbara material, har ni det?
– Nej, det har vi inte. Vi satsar på hållbara material mer än någonsin. Däremot har vi sett att vi missat markera alla plagg i katalogen med gröna prickar och ser över detta. Vi kommer fortsätta satsa på hållbart mode i både bassortimentet och sortimentet med hög modegrad.

"Vi missade att märka ut vissa gröna plagg i katalogen"

För en tid sedan meddelade H&M att målsättningen är att all bomull i sortimentet ska komma från mer “hållbara källor senast 2020”.

Vad betyder "mer hållbara källor"?
– Bomull från hållbara källor innebär först och främst ekobomull, där vi långsiktigt ökar produktionen. Här har vi ett mål att öka produktionen med 50 procent redan till 2013.Det innebär även återvunnen bomull, som kommer från tex spill från produktionen och den tredje källan är BetterCotton.

Vårt mål är att stadigt öka användningen av ekologisk bomull som en del i målet att all bomull ska komma från hållbara resurser år 2020.

Under 2010 använde H&M drygt 15 000 ton ekologisk bomull, vilket gjorde oss till världens största användare av ekologisk bomull under 2010. 

Ett tidigare satt mål är att vi ska öka användningen av ekologisk bomull med minst 50 % per år under de kommande åren (fram till 2013) med utgångspunkt i basåret 2008. Detta mål uppfylldes alltså redan under 2010.

Vad är BetterCotton?
– BetterCotton är ett initiativ som vi tillsammans med bland andra WWF, FN, Adidas, GAP och andra stora bomullsproducenter är medlemmar i för att minska bomullens negativa påverkan på miljön och på människor som arbetar i bomullsindustrin. H&M har varit med från starten av BetterCotton 2005.

"2010 var vi världens största användare av ekobomull"

– Vi ser att Better Cotton är det största och viktigaste arbetet i att all bomull ska komma från mer hållbara källor. Självklart tittar vi även på andra mer hållbara material som exempelvis återvunnen bomull.

Vad gör BetterCotton till en hållbar källa?
– Det handlar både om en social aspekt där det gäller att utbilda bomullsproducenter hur man odlar bomull på ett hållbart sätt, hur man sparar vatten och minskar besprutningen i bomullsodlingen. Det omfattar i pågående odlingssäsong cirka 150 000 bönder, de flesta i Brasilien, Mali, Indien och Pakistan. Sedan handlar det även om att öka produktionen av ekologisk bomull.

2010 och 2011 lanserades flera klädkollektioner under namnet Conscious. Hur tog konsumenterna emot dessa kollektioner?
– Kollektionerna gick väldigt bra.

"Återvunna nylonen kommer från fiskenät"

Hur arbetar ni idag med att hitta nya hållbara källor?
–Vi arbetar med ekologiska material som lin, hampa och bomull vilket vi kommer fortsätta med och öka. Sedan har vi även återvunnen ull, polyester och nylon. Vi jobbar även med ett material som heter Tencell som är tillverkat av cellulosa och är 100 procent biologiskt nedbrytbart. Tencell kräver inte heller några miljöfarliga kemikalier vid tillverkningen.

Du nämnde att ni använder återvunnen nylon, var kommer den ifrån?
– Den kommer från spill i vår produktion och från återvunna fiskenät från Asien.

När kommer ett designsamarbete med en "medveten modeskapare i material enbart från hållbara källor?
–Oj, det vet vi inte och skulle inte kunna säga det just nu men vi släpper en ny Conscious kollektion i oktober.

 Av: Edit Künstlicher
Foto: H&M

Kommentarer (2)Add Comment
...
Kanon att H&M vill fasta ut de giftiga kemikalier som man idag använder i sina kläder. Dock kanske man kan tycka att de borde kunna göra det snabbare än till 2020 som de berättade om i en artikel i DI nyligen. - Madeleine EkoLeko
0
Skrivet av Madeleine Limé, oktober 03, 2011
Svar från H&M
Hej Madeleine,

Jag vill gärna lämna följande svar till din kommentar ovan, så att du ska förstå bättre hur vi arbetar med dessa frågor på H&M.

På H&M har vi arbetat med kemikalierestriktioner sedan 1995, och vi var en av de första inom vår bransch att börja göra det. Vi utför tiotusentals kemikalietester varje år på våra produkter, som visar att det inte finns några farliga substaner i våra plagg.

Vi delar Greenpeace ambition om att farliga kemikalier inte ska förekomma inom textilproduktion, och vi är övertygade om vi på H&M kommer att klara av detta mål långt innan 2020. Vi arbetar kontinuerligt med att fasa ut farliga kemikalier precis som vi har gjort sedan mitten av 90-talet. Vår kemikalierestriktionslista innehåller i dagsläget över 270 icke-tillåtna substanser, och vårt arbete inom detta område är en fortgående process, som kommer att fortsätta även efter 2020.

Du kan läsa mer om allt det vi gör inom hållbarhet på www.hm.com/csr

Vänliga hälsningar
Håcan Andersson
Presskontakt, H&M
0
Skrivet av Håcan Andersson, oktober 03, 2011

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy