Annons
Annons
Mode / Intervju med grundaren av Eco Fashion Week

Intervju med grundaren av Eco Fashion Week

efw3-520efw3-340Möt Myriam Laroche, grundare av EFV i Vancouver

myriam-160

Namn: Myriam Laroche
Gör: Grundare och projektledare för Eco Fashion Week
Ålder: 35
Bor: Vancouver
Familj: "Single and fabulous!"
Motto: "Never give up"

Bästa gröna tips: Innan du köper något, fråga dig själv: "Behöver jag det verkligen?"

ekologisk-mat-160

Favorit på ekohyllan: "Jag älskar allt som är ekologiskt. 70% av allt jag äter är oprocessat och ekologiskt."

Läs mer:
www.ecofashion-week.com

Upcycling är processen där man konverterar oanvändbara produkter eller material till nya material eller produkter som har bättre kvalitet eller har ett högre miljömässigt värde

Greenwashing innebär att företag som sysslar med miljöfarlig, eller mindre miljövänlig, verksamhet försöker skapa en bild av sig som miljövänliga

Källa: Wikipedia

För fjärde säsongen har Eco Fashion Week gått av stapeln i Vancouver. Under tre dagar, mellan 10-12 april, kunde över två tusen deltagare njuta av härliga kreationer och det senaste modet - Eco Style. LivingGreen har pratat med Myriam Laroche, som startade och projektleder hela evenemanget.

Hur gick Eco Fashion Week?
- Det var obeskrivligt! Jag kan inte vara mer nöjd! Vi hade en "Vintage Fashion Show" som blev en riktig succé. Nästa gång är i oktober, jag vet inte ännu vilken riktning den kommer att ha men den kommer garanterat att rocka!

efw6-320

Är alla designers som kallar sig "eko" verkligen eko? Hur kan man som konsument veta säkert?
- Det handlar inte bara om textilier, utan om att vara ansvarsfull som företagare. Det finns såklart fortfarande "greenwashing" och som konsument behöver man läsa etiketten noga, ställa frågor till säljare, söka på nätet och ta reda på vad som är vad.

"Klädindustrin är en av de mest skadliga för vår planet"

Har Eco Fashion Week några kriterier för hur man som designer kan delta i evenemanget och visa sina kläder?
- Kriterierna är inte så hårddragna som jag skulle vilja, men vi jobbar för närvarande på att lansera kriterier som ska följa hela produktens livscykel.

Vad tycker du om det svenska märket SVENSK, som också var med på eventet?
- Kläderna är vackra, feminina och mysiga. Vi behöver fler märken som SVENSK, speciellt här i Vancouver när det är vinter.

efw5-320

Varför har du startat det här? Vad motiverar dig?
- Jag jobbar med det här för att klädindustrin är en av de mest skadliga för vår planet. Efter att ha bevittnat det i flera år, var jag väldigt berörd och jag visste att jag behövde göra en skillnad.

Varför tror du att modeindustrin är så långt efter när det gäller snygga kläder som också är eko?
- Jag tror det är för att ingen gillar förändring. Vi strävar emot och vill stanna kvar där vi känner oss bekväma. Men modeindustrin kommer ikapp förr eller senare, även i Sverige.

Det kanske är så att det finns en del svenska märken som inte marknadsför sig som "eko" som ändå producerar kläder på ett hållbart och medvetet sätt - med mindre utsläpp och som är lokalt producerade. De är aspekter som också måste tas med.

efw-myriam-520
Myriam föreläser på ett av evenemangets seminuarium

Vad har hänt inom ekomodeindustrin under de senaste fem åren?
- Vi har sett både ökningar och förbättringar - av försäljning, produktion och designers. Industrin inom ekomode gör en framfart i världen.

Vad är trendigt inom ekomode för 2012?
- Modetrender är desamma oavsett om de är "eko" eller inte. Vad konsumenten vill ha på sig hör ihop med vad som händer inom konst, underhållning, politik och så vidare. Men jag kan säga att trenderna inom ekomode handlar mer om textilier, tekniker och tillverkning, om hur man kan göra hela processen mer hållbar.

"Stora märken behöver titta på sin produkts hela livscykel"

- Jag tror att återanvändning (upcycling) kommer att göra störst skillnad. Att återanvända kläder och textilier är billigt och minskar avfallet. Ur ett designerperspektiv, vilket är en mycket större utmaning, kommer vi att se en ny era med helt nya spännande designers.

efw4-520

Hur kan ett större klädmärke göra för att vara mer medvetna, eller utöka sitt ekologiska utbud?
- Det handlar inte bara om själva produkten. Stora företag behöver titta på sin produkts hela livscykel - som de själva skapar. Till exempel kan det handla om hur mycket företaget reser, hur många provexemplar man tillverkar, packeteringen, distributionen... Det finns många enkla förbättringar att göra!

Av: Johanna Arogén, redaktör

Foto: Peter Jensen, Daniel Jolly

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy