Annons
Annons
Mode / Så får du en garderob som håller

Så får du en garderob som håller

Klader-hangerKlader-hanger-340Så får du en garderob som håller - fem smarta tips

En undersökning om britternas klädvanor, gjord av organisationen Worldwide Responsible Accredited Production (WRAP), visar att ungefär 30 procent av kläderna i garderoben inte används.  WRAP menar att om vi använder kläderna endast nio månader längre så skulle miljöpåverkan minska med 20-30 procent och spara in motsvarande 54 miljarder kronor.
Källa: Dagens Nyheter

Vill du göra en ordentlig översyn och förändring i garderoben kan projekt 333 var något för dig.
Det går ut på att du under 3 månader endast använder dig av 33 plagg inklusive accessoarer. På projekt 333:s hemsida hittar du allt du behöver veta och tips för att komma igång.

Visst är det en tråkig känsla att titta i garderoben och se massor av kläder men ändå ha känslan av att du inte har något att ta på dig? Här hittar du tipsen för att bli bättre på att planera din garderob på ett sätt som är mer hållbart för plånbok och miljö.

Satsa på kvalitet
Ett dyrt kvalitetsplagg är ofta mer ekonomiskt i längden. Det ofta håller sig fint i många år medan du kanske måste köpa fyra-fem billiga plagg under samma tisdsperiod då de slits ut snabbare. Kvalitetsplagg är en bra investering även ur second hand perspektiv, då det är lättare att få tillbaka pengarna om man bestämmer sig för att sälja sitt plagg.

Planera och kombinera
För att få en bra garderob gäller det att planera. Genom att köpa färre, men rätt plagg, så har du också råd att satsa på fler kvalitetsplagg. Försök att bygga en bra basgarderob i en hyfsat neutral färgskala. Fundera innan på vilken som faktiskt är din stil och vilken typ av plagg du använder och vad som bara brukar bli liggande. Ett tips är att låta det färgstarka komma fram i accessoarer som är lättare att variera.

sytillbehor-
Laga och förnya förlänger livet på dina plagg

Tvätta mer sällan
Sättet du tvättar på har också påverkan på hur länge dina plagg håller. Tvätta inte kläderna i onödan, många gånger blir ett plagg inte smutsigt av en enstaka dags användning så titta och lukta på kläderna innan du slänger dem i tvättkorgen. Ett plagg som luktar lite unket kan många gånger räddas genom att vädras över natten. Tvätta sedan kläderna på låg temperatur och låt dem lufttorka istället för att torktumla dem.

Överblickbar förvaring
En luftig garderob där du tydligt ser vad du har för plagg gör dels att kläderna mår bättre, dels kan det minska shoppingbehovet. För visst har du någon gång suktat efter ett plagg bara för att upptäcka att du faktiskt har något liknande i garderoben?

Laga och förnya
När ett plagg till slut får hål, tappar en knapp eller en söm släpper – se till att det lagas istället för att kasseras eller bara bli liggande. Är du inte själv händig med nål och tråd kan plagget lämnas in till en skräddare, det brukar inte vara särskilt dyrt med denna typ av småjusteringar. Små ändringar kan också vara tricket som räddar ett plagg som blivit lite trist. Genom att byta knappar på en kofta, korta en kjol eller sy på en applikation på en enfärgad t-shirt har du helt plötsligt fått ett helt nytt plagg.

Av: Jenny Brolin
Foto: SXU.hu

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy