Annons
Annons
Mode / Vintagefynden finns i mindre städer

Vintagefynden finns i mindre städer

Emma NygrenEmma Nygren

Emma fyndar vintage på landet
LivingGreen träffar en världsvan tjej med kläder att avundas  – först ut är bloggaren Emma Nygren.

Hon kännetecknas av sina otroliga vintagefynd och en förmåga att matcha ovanliga plagg på ett nyskapande sätt. Alla vill vi fynda som Emma.

Emma Nygren har bloggat sedan många år tillbaka, samtidigt har hon sysslat med en rad olika modeprojekt. I dag jobbar hon på märket Killah och bloggar för Freshnet. Ett intresse för second hand och vintage har funnits länge, det syns i både hennes blogg och kläder.

−    Det är jakten som är kul, att se på letandet och fynden som en sport. Man vet aldrig vad man kan hitta och ibland kan man behöva leta länge efter skatten.

"– Man tröttnar lätt på nyproducerat"

Emma anser att second hand och vintage har många fördelar. Bland annat känslan av att äga ett plagg med en historia, i motsats till det som är massproducerat. Kvalitén på kläderna är ofta fantastiskt bra, något som har hållit i flera årtionden bör hålla ett bra tag till.
En stor del av den second hand man hittar är ofta handsytt eller producerat i Sverige. Nyproducerade kläder har ofta sämre kvalité, då det inte har lagts ned lika mycket tid på plagget.

Emma poängterar att känslan för ett nyproducerat plagg ofta kan vara kortvarig. Man tröttnar lätt på nyproducerade kläder, som till en början är väldigt speciella för en själv, men som tappar sitt värde när fler och fler har på sig likadana plagg. Det är då second hand plaggen som håller i längden, både kvalitetsmässigt och stilmässigt.
−    Inför årets BlogAwards behövde jag en klänning och gick ner till second handaffären i mitt kvarter och bad om personalen om hjälp. Det resulterade i en otroligt fin och välbevarad klänning från 40-talet som en 90 årig kvinna lämnat in tidigare till ett pris som inte kan jämföras med en lika fin nyproducerad klänning. Jag fick en helt unik klänning med en fin historia bakom.


Läs mer:

- om Emma Nygren och hennes fyndande på hennes blogg.

- om mer grönt mode här.

Fem gröna frågor till Emma Nygren:

Hur lever du grönt i din vardag?
– Jag går 5 km till jobbet varje dag, alternativt åker kommunalt. När jag handlar nyproducerade kläder brukar jag försöka köpa ekologisk bomull, även när det gäller mat handlar jag ekologiskt när möjligheten finns.

Har du något grönt mål?
– Det är småsakerna man kan ändra i vardagen som gör stor skillnad, att tänka ännu mer på dem är viktigt.

Vad skulle du inte kunna tänkta dig göra för att leva grönt?
– Flygresor är det svårt att ersätta. Jag skulle inte heller vilja ge upp nyproducerade kläder helt och hållet.

Vad ska man tänka på när man shoppar second hand?
– Att alltid ha god tid på sig, se det som en rolig aktivitet att handla second hand. Fokusera på bra skinnväskor (som blir finare med åren) och festklänningar. Våga ta hjälp av personalen om du är ute efter något speciellt, de vet var skatterna finns gömda.

Var finns de bästa second hand-  och vintagebutikerna i Sverige?
– Stadsmissionen och Myrorna, deras priser har dock gått upp en del. Sök dig till second handaffärer i mindre städer, de är ofta billigare och inte lite lika urplockade.

Text: Johanna Mjörnheim och Anne-Lie Karl

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy