Annons
Annons
Mode / ”Kläder ska inte tvättas för ofta”

”Kläder ska inte tvättas för ofta”

Marielle Boström och Mikael WeinholzMarielle Boström och Mikael Weinholz

”Kläder ska inte tvättas för ofta”
Klädskaparna Marielle Boström och Mikael Weinholz tar ansvar för plaggen ända in i din garderob – och senare också, för den delen.

M. Weinholz är namnet på ett nytt svenskt modevarumärke för herrkläder. Företaget grundades 2008 av Marielle Boström och Mikael Weinholz, som då bodde i Shanghai, men som nu har flyttat tillbaka till Sverige.

– Vi tar hänsyn till plaggens hela livscykel, från råvara och materialval till hur och var det produceras. Men en stor del av plaggets miljöpåverkan ligger ju utanför vår kontroll. Det handlar om hur plagget sköts av den som köper det, säger Marielle Boström.

Därför kommer plaggen från M. Weinholz inte bara att ha etiketter med vanliga tvättråd, utan också påminnelser om att man lika gärna kan vädra plagget ordentligt efter varje användning för att inte behöva tvätta det så ofta.
Man använder exempelvis också bara ett fiberslag i plaggen, vilket gör dem lätta att återvinna, och applikationer ska vara lätta att ta loss och återvinna.

– När vår kund inte längre vill ha plagget kvar förvandlas det till skräp, säger Marielle Boström. Därför påminner vi också om att man hellre bör skänka det till välgörande ändamål, eller gå till second handbutiken med det.

Hon berättar också om planerna på ett slags pantsystem, där man kan lämna tillbaka plagget till tillverkaren/butiken och kanske få ett tillgodokvitto motsvarande ”panten”, som man fick betala när man köpte det.

– Men dit är det långt, säger hon. Det viktiga är att plaggets miljöpåverkan är lika viktig som dess utseende.

Nästa år kommer M. Weinholz att lansera sin sommarkollektion för 2011 (modevärlden ligger alltid långt fram i sin planering). Plaggen kommer att sys i samarbete med DEM, som är ett svenskt företag med fabrik i Sri Lanka.

Några stora pengar har Marielle Boström och Mikael Weinholz ännu inte tjänat, och det är heller inte deras främsta mål. Båda pluggar på Textilhögskolan i Borås, och har tidigare läst både juridik och ekonomi.

Fem gröna frågor till Marielle Boström:

Vad gör du för att leva grönt?

Jag är ännu långt ifrån en idealiskt grön privatperson, men jag köper mycket ekologiska matvaror, shoppar oftare seccond hand än nya kläder, jag vädrar hellre än tvättar och tvättar vanliga kläder i 30 grader. Jag tycker att det är viktigt med systemförståelse och att se att det som verkar bäst på ytan inte alltid är bäst för miljön. Det finns mycket “green washing” och jag undviker att köpa grönt bara för att när det känns tveksamt, t.ex. textilprodukter av bambu –är det verkligen så bra som det verkar? Kunskap är jätteviktig i dessa frågor, så jag försöker att hela tiden lära mig mer.

Vem i familjen står för det mesta gröna tänket?

Vi är bara två i familjen och vi delar nog lika på detta både privat och i företaget - och vi blir bättre och bättre på det!

Vilket miljöbrott, stort eller smått, retar dig mest?

Jag retar mig på företag som vilseleder sina kunder och marknadsför miljövänliga eller etiska produkter som inte är det. Även om man inte är perfekt så är alla initiativ för att producera på bättre sätt bra – men var öppen med till vilken nivå det är man tar det! En konsument som aktivt försöker välja bra måste kunna veta att den faktiskt också gör det.

Vilket är ditt eget gröna mål?

Att alltid tänka till innan jag gör val, både i konsumtion och i mitt egna beteende. Det ser alltid bra ut att säga att man ska välja tåget framför flyget men flyger du inte så ofta så gör du nog större skillnad om du slutar torktumla ett par gånger i veckan och väljer att vädra istället för att tvätta, när du kan. Sen är det klart att det är bra att välja tåget, men jag tror att man ska fokusera på att ändra sina beteenden där man gör mest skillnad.

Vad kan du inte tänka dig att avstå från, trots att det inte är så bra för miljön?

Jag reser ganska ofta och jag tycker verkligen om att flyga! Å andra sidan har jag inte körkort så jag får kompensera med att jag aldrig åker bil ensam!

Vad gör du just nu?

Jag deltar i The Sustainable Fashion Academy som är en satsning mellan olika aktörer inom textilbranschen, bland annat Svensk Handel Stil, Svenska Moderådet, Naturskyddsföreningen, och Fair Unlimited. The SFA verkar för att öka kunskapen om hållbarhet bland textil och modeföretag i Sverige och för att ge verktyg för att faktiskt också förändra sin verksamhet.

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy