Annons
Annons
Mode / Swopping - dagens moderna byteshandel

Swopping - dagens moderna byteshandel

Swopping - modern byteshandelSwopping - modern byteshandel

Swopping – trendigt och ekonomiskt
Fenomenet Swopping har blivit det senaste inom slow-fashion trenden. Det ett sätt att förnya sin garderob samtidigt som man värnar om miljön och plånboken.

Länkar

Swop it don't drop it UF:s blogg hittar du på: www.swopping.blogg.se

Här kan du swoppa på nätet: www.swoppers.se

Klädbytardagar har funnit länge, men det nya uttrycket Swopping innebär klädbyte under mer organiserade former. Det behöver inte bara vara kläder, för att motverka dagens konsumtionshysteri kan vi byta till oss allt möjligt. Din Gucciklocka kan bytas mot en Chanelväska, eller så kan du byta den där klänningen du tröttnat på mot den du ångrat att du aldrig köpte?

En swoppingträff startar när någon ansvarar för att organisera en träff och bjuder in så många medlemmar som möjligt. Vanligt är då att man sätter en gräns för antal plagg/accesoarer/skor de deltagande får ta med sig för att försäkra sig om att plaggen håller relativt hög standard.

Det är vanligt att man betalar en mindre avgift i inträde som går till arrangörerna, de organiserar i sin tur träffen så att man kan hitta de plagg man är ute efter så lätt och smidigt som möjligt. Samtidigt serveras det oftå dryck och tilltugg, så det är mer som ett trevligt evenemang än som en shoppingkväll!

Swopping tjejer
Swoppingträff i Umeå med mingel och fynd

Swop it don’t drop it UF är ett nystartad UF-företag från Umeå som sysslar med swopping. Vi blev nyfikna på deras affärsidé och ställde några frågor till Rebecka Ahlgren som tillsammans med vännerna Malin Lundström och Ingrid Kling anordnar swoppingträffar.

Hur går det till på era träffar?
–På träffen fixar vi själva lokalen. Vi håller till i vår skolas, Umeå Internationella Gymnasium, lokaler. Vi fixar också ett indelningssystem för var man kan hitta allt, ett bord för överdelar här, en ställning för jackor där, samt själva mysfaktorn med härlig atmosfär, tända ljus och mingel med snacks och dricka. När man anländer finns det någon som räknar hur många plagg man har med sig, och man får en check, ett sorts kvitto, för hur många plagg man får byta till sig.

Vad gör ni för att hålla träffarna så miljövänliga som möjligt?
–Vi återanvänder gamla plastpåsar, våra checkar är inplastade så att de kan återanvändas och vi marknasför oss till största del via internet. Framför allt genom communitys som facebook och bloggar”.

Fem tips för en lyckad Swopping:

  • Ha gärna ett tema för kvällen. Tex 50-tal, "plagg köpta för 300kr", maskerad och fest eller varför inte H&M-kväll.
  • Informera de inbjudna om regler och tips innan de kommer. Det ger alla en chans att ta med rätt sorts plagg och komma med rätt ställda förväntningar.
  • Bestäm hur många plagg varje besökare ska ha med sig beroende på tema.
  • Be dina swoppare om mailadressen så att de kan komma vid nästa swopping tillfälle
  • Det är alltid viktigt oavsett plaggets värde att det är helt och rent. Det är alltid trevligt att stryka även T-shirt.

Av Johanna Mjörheim

Kommentarer (4)Add Comment
Skicka vidare ljudböcker när du lyssnat klart!
... och varför inte applicera swopping på allt möjligt? Exempelvis har vi precis startat en grupp för att kunna skicka vidare ljudböcker vi lyssnart klart på! Den första som nappar på utlagd ljudbok skickas boken till, under förutsättning att han/hon också skickar vidare ljudboken när han/hon lyssnat klart. Det är inte fildelning. Det är orginal. En lyssning i taget. Häng på du också! Länk: http://tinyurl.com/yenn8pn
0
Skrivet av Swoppa Ljudböcker, februari 22, 2010
Klädbyte på nätet
Hej
Det finns också en sida som heter klädbyte.se, där du både kan köpa/sälja och byta dina kläder, skor och accessoarer. www.klädbyte.se
0
Skrivet av Marie, april 18, 2010
Byten och sånt.
Jag använder www.swoppers.se!
0
Skrivet av Annalena51, maj 17, 2010
Ny sida för Swoppers
Hej,
Hittade denna:
http://www.swoppingsajten.se

Verkar vara en helt nystartad sida för swopping.

/Micke
0
Skrivet av Micke, oktober 02, 2011

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy