Annons
Annons
Mode / Dem Collective - mode med samvete

Dem Collective - mode med samvete

Karin Stenmar Dem CollectiveKarin Stenmar och mode från Dem Collective

Mode med gott samvete
Klädföretaget Dem Collective grundades 2004 av Annika Axelsson och Karin Stenmar. De drivs av övertygelsen att det går att förena ekologi och etik med kvalitet och genomtänkt design.

Dem Collective klassiska t-shirt

 

 

I dag gör man egna kläder både under eget varumärke och till företag, organisationer och klädindustrin. Materialet ska vara ekologiskt och arbetsvillkoren i producentländerna rättvisa. Eftersom Dem Collective vill göra konsumenten delaktig redovisar man hela processen – från bomullsfält till färdiga jeans – på sin hemsida.

När vi handlar mat är det så mycket enklare att kräva ekologisk produktion, eftersom mat är starkt kopplad till hur vi mår. Men när det kommer till kläder och textilier kan det vara svårare eftersom kedjan från tillverkning till försäljning inte är lika tydlig för konsumenten och effekten av att handla ekologisk är inte lika uppenbar.

Fenomenet ekologisk textilindustri är inte nytt, den förra vågen kom för 15 år sedan. Nytt är däremot hur det ekologiska tänkandet har flutit över till andra typer av plagg. Mode och eko är inte längre åtskilda.

I Sverige handlar vi kläder, skor och accessoarer för 73 miljarder kronor om året. Men vad finns bakom det vi konsumerar? Hur många led är det? Vad är det vi får när vi köper icke-eko kläder?

Dem Collectives fabrik i Sri Lanka
Humana arbetstider och lön för sitt arbete är a och o för Dem Collectives anställda.

Dem Collectives bönder skyddar sina odlingar med nimträd som är ett träd med många användningsområden. Det härstammar från Indien, men finns även övriga Asien och i Afrika. Trädet har använts som inom läkekonsten, men det har också använts för att utrota skadeinsekter. Beståndsdelen azadiraktin är en av de mest aktiva beståndsdelarna – ett miljövänligt, icke toxiskt, helt och hållet biologiskt nedbrytbart ämne som kan döda levande organismer.

"Sverige konsumerar mode för 73 miljarder"

I Sri Lanka brukar det sägas att man offrar en kvinna per familj till textilindustrin, eftersom många kommer tillbaka sexuellt ofredade och psykiskt nedbrutna. Den kvinna som har jobbat inom textilindustrin har små chanser att ingå ett arrangerat äktenskap, vilket blir ett stort socialt problem på ön.

Hos Dem Collective har arbetarna löner som går att leva på, med rimliga arbetstider och fackliga rättigheter i verkligheten. För att räkna ut en vad som är en rimlig lön multiplicerade Karin minimilönen med tre. Mycket, kan det låta men det rör sig fortfarande bara om knappt 1 000 kr per månad.

För de företag som säger sig inte ha råd eller skyller på att konsumenten skulle välja bort deras plagg rör det sig om inte mer än en kronas högre pris per plagg i handeln.

 

Karin Stenmar, en av grundarna av Dem CollectiveKarin Stenmar är en av två grundare av Dem Collective

Fem gröna frågor till Karin Stenmar:

Vilket är ditt bästa tips för kvinnor som vill följa trender men 
samtidigt vara miljömedvetna?

- Tänk över din shopping: när handlar du kläder, var och varför?
- Kan du avstå från billiga impulsköp och välja kläder som är eko/etiskt certifierade?
- Leta upp second hand världen, som är mer personlig och kreativ. Att vara en aktiv konsument gör dig stoltare, medvetenhet är klädsamt.

Vilket är ditt favoritplagg?
- Det får bli en outfit: Dem Collective jeans, en second hand kavaj och ett linne från American Apparel

Vad är du mest stolt över?

- Att vi varit med och påverkat modeindustrin i en eko/etisk riktning.

Vem är din förebild?
- Yrkesmässigt alla som bedriver lönsam verksamhet utan att profitera på människa eller miljö.

Vad kan du inte tänka dig att avstå från, trots att att det inte är så bra för miljön?
- Resor, tekniska prylar och bra kött.

Sagt om Dem Collective:

Annika Gillholm foto: Anna Sigvardsson
Annika Gillholm
foto: Anna Sigvardsson

Annika Gillholm driver webshopen Hildur.se och har sedan starten 2007 sålt Dem Collectives mode:
–Varje gång när jag pratar med Annika eller Karin blir jag nästan rörd över hur starka de är i sitt sjyssta företagsengemang. De är ofta fulla av ideer och nya projekt för att få ut mer ekologiska produkter och samtidigt skapa bra arbetstillfällen. Jag tar alltid upp dem som exempel när jag pratar om hur bra textilkonfektion borde gå till. Karin och Annika har ett gediget kunnande bakom sig och får ofta mig att känna att jag är på rätt väg med Hildur.

Marcus Wendin, miljöstrateg på Miljögiraff
Marcus Wendin

Marcus Wendin är miljöstrateg och har på konsultbasis jobbat med att se över hela DemCollectives miljötänk genom hela produktionskedjan.
–Karin och Annika lyckas skapa det andra bara pratar om. De är drivkraftiga och modiga. Med hållbar utveckling som förutsättning för produktion så lyckas de kommunicera ett varumärke så att hela Sverige känner sig stolta. Det har varit en ära att arbeta med ett företag som satsar så friskt och helhjärtat. De har varit och är en förebild för många företag i Sverige.

Några fakta om textil och miljö:

  • En sak som inte många känner till är att kemikalier som är förbjudna i vår textilproduktion här i Sverige kan finnas i importerade kläder. När vi tvättar dem hamnar kemikalierna i våra vattendrag. Dessa ämnen, så kallade ftlater påverkar fiskbeståndet mycket negativt.
  • Bomullsindustrin skapar så kallade miljöflyktingar, alltså bomullsbönder som måste flytta från platsen där de har bott i generationer då marken blir obrukbar av alla kemikalier som används vid odlingarna.
  • ”Agent Orange” används fortfarande inom den konventionella bomullsindustrin. Det är ett mycket giftigt avlövningsmedel, som USA använde under Vietnamkriget och som orsakade att flera hundratusen barn
    föddes med missbildningar.
    Även DDT, som är ett förbjudet insektsmedel används. För mygg är det dödligt, men för större djur (och människor) lagras det i fettvävnaden och ger fortplantningsproblem.

Källa: Dem Collective

Josefine Persson

Kommentarer (1)Add Comment
...
Jätte bra artikel och intervju! :)
0
Skrivet av KarinLarsson, mars 05, 2010

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy