Annons
Annons
Resor / Guide: Tågluffa med barnen i sommar

Guide: Tågluffa med barnen i sommar

Tagluffa-520Tågluffa med barnen i sommar

Guide: Tågluff med barnen i Europa
Många av oss som idag har barn tågluffade när vi var unga. Det var en speciell känsla att åka oplanerat kors och tvärs i Europa. Vi har tittat närmare på hur man kan tågluffa med barn.

tag_frankrike_vattenMan kan välja att tågluffa i ett enda land, eller att tågluffa i många länder.
Bilden: Barnen badar i Cascade de Veyrines i Auvergne, Frankrike.

tag_frankrike_strand

På sommaren·när många reser är det bra att boka plats på tågen i god tid. En del tåg har obligatorisk platsbokning

tag_frankrike_bageri

Mmmm...i franska byar·har man alltid ett·bageri med "croissants de chocolat", bröd·och annat gott.
Foto: Jean-Claude Figenwald

Ska du tågluffa med barn behöver du planera resandet. Att komma till en stad mitt i natten och inte ha ett boende bokat är ingen hit när man reser med barn.

Fördelarna med tågluff
Det är miljövänligt! Och man sitter bekvämt och svalt, barnen kan röra på sig, ni kan äta, gå på toa, spela spel, rita, kramas, vila en stund och ni slipper trängas i bilen och vara rädda för att hamna i en seriekrock på autobahn.

Nackdelen
Man har ingen egen bil på orterna man besöker. Man reser med liten packning.

Länder att tågluffa i
Interrailkorten (InterRail Global Pass) gäller i Storbritannien, Irland, Norge, Finland, Danmark, Tyskland, Österrike, Schweiz, Polen, Tjeckien, Slovakien, Ungern, Kroatien, Bosnien-Hercegovina, Frankrike, Belgien, Nederländerna, Luxemburg, Spanien, Portugal, Italien, Slovenien, Turkiet, Italien, Grekland, Rumänien, Serbien-Montenegro, Makedonien och Bulgarien.

Besök fler länder
Då ska ni välja InterRail Global Pass. Inga zonindelningar, ni kan resa runt i många länder. Man kan välja om man vill betala för 1 klass eller 2 klass. Det kan vara bra att veta att man får halva priset på anslutningsresor inom Sverige när man reser med InterRail Global Pass.

Välj ett land att luffa i
Med InterRail One Country Pass kan du resa i ett land. Du kan välja på 3, 4, 6 eller 8 resdagar inom en månad. Väljer du exempelvis Frankrike kan du stanna i Paris några dagar, bada på Franska Rivieran så länge ni har lust och visa barnen Provence på vägen hem. Mysigt!

Prisexempel: Frankrike 6 resdagar inom en månad kostar 2.765 kr/vuxen, 1.825 kr/ungdom och 1.420 kr/barn. Vill man åka extra bekvämt kan man köpa tågluffarkort i 1:a klass.

Så mycket kostar det att luffa med kidsen

InterRail Global Pass
- 5 valfria resdagar inom 10 dagar
Vuxen 2.355 kr
Ungdom 12-25 år 1.565 kr
Barn 4-11 år 1.215 kr

InterRail Global Pass
- 22 dagar med valfritt resande
Vuxen 4.295 kr
Ungdom 12-25 år 2.885 kr
Barn 4-11 år 2.185 kr

Här köper du tågluffarkort
Du kan köpa kortet max tre månader innan ni ska sticka ut på tågluffen. Du kan köpa i SJs resebutiker eller ringa SJ på telefon 0771-75 75 75 och beställa korten. Sj.se

Tips från Barnsemester.se!
Packa minimalt när ni ska tågluffa. Låt alla i familjen, både barn och vuxna, bära och ta ansvar för en ryggsäck var. Det funkar! Har du ett barn under 6 år = ta med sittvagn, även om du tycker att barnet är för stort för att köras i en vagn.

Det kommer att rädda er många gånger, när ni väntar, när ni har grejer att bära, när barnet är trött i benen, när ni vill sitta på en uteservering en sen kväll och barnet vill vila. På sommaren när många reser är det bra att boka plats på tågen i god tid, speciellt på de tåg som har obligatorisk platsbokning, tänk på det. Fråga SJ hur det går till.

Publiceras i samarbete med Barnsemester.se

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy

Populära artiklar