Annons
Annons
Resor / Anette Rosvall tipsar om sitt Köpenhamn

Anette Rosvall tipsar om sitt Köpenhamn

Anette Rosvall om ekofavoriter i KöpenhamnKopenhamn-Copenhagen-340Anette Rosvall tipsar om sitt Köpenhamn
Anette Rosvall och Emma Hamberg tog med sig barnen och åkte på ett helgäventyr till Köpenhamn. Köpenhamn visade sig vara ett riktigt paradis för matfrälsat Anette som blev ekofrälst på kuppen.

Namn: Anette Rosvall
Ålder:43
Gör: Formgivare, kokbokskribent och matbloggare
Bor: Norr om Stockholm
Blogg: Husmorsorna som Anette skriver ihop med Emma Hamberg

Kärleks mums av Anette rosvall och Emma Hamberg

Länkar till Anettes favoriter:

Guldsmeden

Biomio

Emmery

 Jag och Emma tog med kidsen ner till Köpenhamn några dagar. Det är så himla skönt att resa med Emma för hon har samma intressen som mig. Mitt första fokus när jag reser är alltid”MAT” gärna med någon sorts ekologisk tanke bakom det hela . Jag vill även bo bra, charmigt och lyxigt. Men det jag kallar lyx är mer ett personligt uttryck och en vision, än guldkranar och sidenlakan.

"Danmark verkar ha kommit så mycket längre"

Som vanligt surfade jag runt en hel del ute på nätet innan vi reste iväg. Jag brukar kolla in på diverse reseforum och se vad jag hittar. Den här gången hittade en helt underbar liten hotellkedja – Guldsmeden. De har en skön vision, så mycket som möjligt av det de serverar skall vara ekologiskt och biodynamiskt.  

Danmark verkar ha kommit mycket längre än oss i det ekologiska tänkandet. För restauranger och hotell finns det en märkning nästan som svanen här hemma hos oss. Guldmärket får de som har mellan 90-100 % av produkterna ekologiska, silver märket har lite mindre och bronsmärket ….Vårt hotell hade ett guldmärke.

Hotellet hade enligt mitt tycke även guld i mysfaktor. Klyschan ”känn dig som hemma” blev så levande på det här hotellet.  Både pga den gemytliga stämningen, inredningen som kändes så ”ohotellig” och den väldigt vänliga och trevliga personalen.

Det vi kommer att minnas bäst från vår resa var hotellfrukostarna. Vi klev in i ett stort kök med en bred välfylld bänk. Där stod, marmelader, sylt, kokta ägg, skinka av olika slag, korvar, påläggschoklad – och flera sorters underbart bröd. Min son Åke - som om han fick välja skulle leva på enbart yoghurt - åt säkert tre tallrikar av den vidunderligt goda ekologiska – och feta - yoghurten med olika tillbehör. På den första tallriken var det en hemgjord müsli, på den andra fruktkompott och till sist honungsinlagda mandlar – den varianten smakade jag också och det var som en dröm!

"Köpenhamn är lättcyklat"

Mitt i centrala Köpenhamn satt jag alltså i lugn och ro och njöt av en underbar frukost vid ett bord som kändes som mitt eget.  Jag satt där länge (precis som hemma) och läste tidningen och fyllde på min kaffekopp ur ”vår egna” termos som även den togs från frukostbuffén – och tänk jag behövde inte fråga om värmd vispad mjölk – den bara fanns där.

Ett annan av mina Eko-Köpenhamntips är självklart att låna/hyra en cykel .Det finns en massa ställen där man kan hyra cyklar och dessutom "sponsor-cyklar" som man lånar på samma sätt som man gör med en kundvagn när man handlar mat. Man lägger i 20 kronor och sen får man tillgång till cykeln, när man lämnar tillbaka cykeln vid sponsorcykelstället så får man tillbaka sina 20 kronor. Tyvärr finns det alldeles för få av dessa cyklar och de blir snabbt upptagna. Men har du tur och får tag på en så är cykeln det allra bästa sättet att ta sig fram i Köpenhamn. Staden är platt, är inte så stor och cykelbanorna är breda och många.

När man har cyklat hela dagen vill man ju äta gott och det gjorde vi. BioMio är en smart och ekologiskt restaurang som hävdar att ”all our produce and beverages are 100% organic Because we know your body is your temple” och det är ju vackert tänkt tycker jag.  Maten var god och säsongsbetonad och du beställer direkt ifrån de trevliga kockarna. För att förenkla ditt val så hade varje rätt en massa ikoner som visade om maten var t ex Lowfat, LowCarb, full med antioxidanter, libidohöjande, barnvänligt, mineral boostad eller delbar. Hade jag stannat en dag till så hade jag gärna provat BioMios brunch också.

Mitt allra sista Eko-tips blir butikskedjan Emmery. Det är en Dansk matkedja som bara har ekologiska och biodynamiska varor i sina hyllor. Där finns allt ifrån bröd - som man bakar själva till choklad, pasta, olja, vin, glass och diverse konserver, och personalen bjuder alltid på ett smakprov. Varorna kommer ifrån hela Europa. Är du i Köpenhamn på våren eller sommaren kan du köpa en riktigt god picnickorg här på Emmerys.

På tåget hem tittade vi på en massa bra filmer – det är det bästa sättet att inte bli åksjuk på ett X2000. Vår resa var jättehärlig och Köpenhamn är en av mina favoritstäder så jag kommer absolut att resa tillbaka och då kanske jag har nya Eko-tips till er.

Go reise!

Av: Anette Rosvall

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy

Populära artiklar