Annons
Annons
Resor / Hitta din skjuts på Facebook

Hitta din skjuts på Facebook

Hitta din skjuts på FacebookHitta din skjuts på Facebook

Hitta din skjuts på Facebook
Ska du åka någonstans och har plats i bilen? Eller har destination men ingen bil? Lägg ut din önskan på Facebookgruppen och gör din resa roligare, billigare och miljövänligare genom att åka tillsammans! Bilden: Mattias Jägerskog initiativtagare till Sjutsgruppen

Hitta skjuts på Facebook

Skjutsgruppen.nu

Facebook

Twitter

Start år: 2007

Vanligaste destination:
Göteborg > Stockholm

 

Redaktionen fick in ett tips om en het Facebookgrupp som samåker på vägarna. Vi nosade rätt på initiativtagaren Mattias Jägerskog och ställde några frågor för att ta reda på mer om gruppen som idag har fler än 7300 medlemmar.


När startade ni Skjutsgruppen?
–Vi drog igång på Facebook sommaren 2007.

Hur kom ni på idén?
Samåkning är inte något nytt, jag tillhörde tidigare ett mindre Community som hade en Skjutsgrupp. Flera faktorer var viktiga när vi drog igång, framförallt ökandet av en miljömedvetenhet och att användandet av sociala medier etablerade sig som en naturlig del av den vanlige svenskens nätvanor. Idag finns vi på Facebook, Twitter, Bloggy och Google Buzz.


Hur kommer det sig att ni valde just Facebook som huvudmedia?

–Att samåka är väldigt socialt och därför blev det naturligt att ha vår utgångspunkt på en social plattform. Att jobba med de sociala nätverken blir därmed en brygga mellan två sociala företeelser. Jag tror också det är viktigt att finnas där människor redan är, exempelvis på Facebook, för att göra samåkning så lätt och tillgängligt som möjligt.

Hur ser den typiske resenären ut?
– Eftersom vi primärt arbetar inom de sociala nätverken tenderar våra resenärer att vara "unga vuxna", och därmed är också flertalet studenter. Med de allt utbredda användandet av sociala nätverk ökar dock medelåldern även hos oss. Vi har fler kvinnor än män som medlemmar.

Typiske chauffören?
– Många chaufförer är medvetna och värnar om både miljön och sin plånbok.

Hur många resor har gjorts sedan de började?
–Vi för ingen statestik över antalet resor i dagsläget.

Har det hänt någon allvarlig incident som krock, våld eller liknande?
– Inte som vi känner till.

Har de rekommendationer när man reser för resenär och /eller för chaufför?
- De sociala nätverken är så finurliga att man kan kolla upp om man känner chauffören/resenären i andra, tredje eller fjärde led. Litar du på din vän så kanske du litar på dina vänners vänner. Detta underlättas av att vi allt mer börjar använda oss av våra riktiga namn online.

Vad är det bästa med att ni startade Skjutsgruppen?
–Det är jätteroligt att se hur det "spontana samåkandet" växt fram på Skjutsgruppen. Folk kan åka från en ort till var som helst, lite som små äventyr. Om det finns en resa så åker man med och lär känna nya roliga vänner på köpet. Som någon skrev; "Jag har inget körkort, men bjuder gärna på mitt hembakta bröd!"

 

Text: Caroline Grönroos

Bild: Skjutsgruppen.nu

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy

Populära artiklar