Annons
Annons
Resor / Res klimatsmart med mobilen

Res klimatsmart med mobilen

Res klimatsmart med mobilen

En ny reseplanerare ska hjälpa oss hitta den optimala resan.

Forskning om utformning och införande av en ny generation mobila reseplanerare ska ge omfattande information om hur vi kan ta oss fram med bil, cykel eller kollektivtrafik i Stockholm och andra platser i Sverige.

– Målet är att få fram en världsledande reseplanerare som mobiltjänst som hjälper folk att resa klimatsmart, säger Mattias Höjer, föreståndare på Centre for Sustainable Communications vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, KTH.

Trafikens andel av klimatutsläppen är cirka 20 procent. Skulle den kunna minskas genom ett större användande av kollektivtrafik är en miljövinst gjord.

Mobiltjänsten ska bygga på en vidareutveckling av Trafiken.nu, en avancerad webbplats för att planera resor. Det ska gå att hitta den optimala resan som kombinerar olika trafikslag på bästa möjliga sätt. Realtidsbaserad information om bil, buss, taxi, färdtjänst, lånecykel, vanliga promenader och andra sätt att ta sig fram i stadsmiljö ska leda till att folk väljer klimatsmarta resalternativ.

– En bra mobiltjänst behövs, eftersom man har störst nytta av en reseplanerare när man är på resande fot och ska välja eller byta färdväg, säger Anna Kramers, KTH-forskare och delprojektledare.

I slutändan är det tänkt att den mobila reseplaneraren ska hjälpa användaren hitta vilka resealternativ, inklusive tidsåtgång och miljöpåverkan, som finns på ett enkelt och användbart sätt.

– Mobiltjänsten ska även lära sig användarens beteende och resemönster och ta fram den bästa resvägen utifrån detta. Och i förlängningen även möjlighet att betala resorna direkt i mobilen, säger Anna Kramers.

Läs mer om klimatsmarta resor här.

 

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy

Populära artiklar