Annons
Annons
Upplevelser / Upplev / Bli lyckligare av upplevelser

Bli lyckligare av upplevelser

Bli lyckligare av upplevelserBli lyckligare av upplevelser

Bli lyckligare av upplevelser
Idag startar vår serie om att konsumera upplevelser istället för prylar. Går det att bevisa att vi blir lyckligare av upplevelser än av att shoppa? Vi har undersökt källan till konsumtionens lycka, svaren får du här:

Frågan angående vad en upplevelse innebär kan vara svår att besvara kortfattat. Svaret är så väldigt individuellt men vad som kan tyckas vara en samlad uppfattning är att en upplevelse är en aktivitet utöver det vanliga – något  som inte är alltför bekant. Alltfrån att bli spådd av en astrolog till till att få ayurvedisk massage eller gå på teprovning med en riktig tekonnäsör. Något nytt och spännande.

Varför mår vi bra av att uppleva saker snarare än att konsumera materiella ting?
Alexander Rozental skiver så här på sajten psykologifabriken.se; " När människor kan tänka på andra saker än tak över huvudet och mat för dagen finns det större plats för tankar på vad som skulle kunna förgylla ens liv. Detta har kommit att stå i nära relation med att köpa saker; kläder, en ny bil eller nya saker till hemmet.
"
Frågan är bara om fler prylar är lika med mer lycka?

"Prylar kan ge kortvarig lycka"

Han fortsätter med att berätta om en studie gjord på universitetsstuderande kring deras senast inköp över $100 och hur lyckliga detta hade gjort dem. Undersökningen visade att köpa upplevelser var det som gav mest lyckokänslor, alltså gjorde studenterna lyckligare generellt och att en upplevelse var mer värt pengarna än ett matriellt inköp.

Denna studie innebar också att man undersökte hur människor kom ihåg sina tidigare inköp och vilka känslor som var förknippade med dem. Resultatet visade  att personer som tänkte tillbaka på tidigare konsumtion kände större lycka av upplevelseköp än något materiellt. Det verkar alltså som att vi blir gladare av att minnas en trevlig fikastund med en god vän på stan, än ett köp av en ny TV.

Prylar kan dock bidra till att vi blir lyckliga, men syftet med köpet måste vara att göra något snarare än bara äga något, till exempel köpa en ny bil för att åka på road trip genom Sverige snarare än bara köpa för ägandets skull.

När vi ständigt köper nya saker för ägandets skull anpassar vi oss till och förbrukar snabbt den lycka själva inhandlandet ger. Vi måste alltså köpa mer, något större eller dyrare nästa gång för att få tillbaka samma nivå av lycka. En pryl vi har inhandlat är lättare att tröttna på då intrycket av den som ny och häftig snart mattas ut eftersom vi ständigt ser den framför oss visuellt.

En upplevelse är mer av en mental bild man har för sig själv och kan inte bli uttjatad på samma sätt. Om det var dåligt väder hela bilsemestern kommer man kanske efter en tid bara minnas de trevliga stunderna. Att göra saker som man vill ska representera vem man är och vad man vill vara förverkligar vi oss själva och blir helt enket lyckligare. En annan undersökning visar att 89 % av de tillfrågade ansåg att upplevelser definierade dem bättre som personer än prylar. Att relationer är lättare att bygga om vi i sociala sammanhang pratar om saker vi upplevt, snarare än saker vi precis har köpt.

Alltså, upplev mer och konsumera mindre – så blir du lyckligare!

Josefine Persson

Källa; psykologifabriken.se

 

Nästa måndag:

Läs om upplevelser för äventyraren
Del 2: Topplista för äventyraren

Kommentarer (2)Add Comment
Vill tipsa om Hållbarhetspsykologi och Annika Tibblin som skrivit om detta med överkonsumtion
Vill tipsa om Hållbarhetspsykologi och Annika Tibblin som studerat detta. Kopplingar mellan överkonsumtion och anknytsningsteorier mm. http://www.symbolica.se/
0
Skrivet av Sara Om-tanke, februari 07, 2010
Spot on
Hej,
Kul att även ni lyfter detta tema. Jag skriver en hel del om just lycka/välmående och hållbar livsstil i min blogg på Camino: http://www.caminomagasin.se/bl...er-lyckan.
8 april kommer lyckoforskaren Bengt Brülde till The House of Win Win i Göteborg och pratar just om lycka och hållbar livsstil. Mer information kommer på vår hemsida.

0
Skrivet av Caroline Petersson, februari 10, 2010

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy

Populära artiklar